Zawody wspinaczkowe

17.11.2022r. odbyły się pierwsze Ogólnopolskie Zawody Wspinaczkowe Osób z Niepełnosprawnością, które miały miejsce w gliwickiej Chwyciarni. Upamiętniały one postać Ryśka Pilcha, znanego wspinacza skałkowego, który chorował na stwardnienie rozsiane i był podopiecznym Fundacji Różyczka, która była współorganizatorem tego wydarzenia. Podczas zawodów uczestnicy mogli sprawdzić swoje umiejętności w dwóch kategoriach: wspinaniu klasycznym i wspinaniu na czas. Ponadto odbyły się żywiołowe zajęcia zumby, na scenie zaśpiewała Julia Ring z Warsztatów Terapii Zajęciowej Stowarzyszenia Tęcza z Pyskowic, a pod koniec miało miejsce uroczyste zakończenie zawodów oraz wręczenie medali, nagród i dyplomów z udziałem słynnego himalaisty. W zawodach wzięło udział czterech uczestników z naszych Warsztatów. Wszyscy dali z siebie wszystko i świetnie się bawili. Jesteśmy bardzo dumni bo nasza podopieczna Małgorzata zajęła 3 miejsce. Serdecznie gratulujemy!