Dzień Otwarty w Szkole Policyjnej w Katowicach

7 czerwca 2019 r. już po raz dwudziesty odbył się Dzień Otwarty Szkoły Policyjnej zorganizowany pod honorowym patronatem prezydenta Katowic dra Marcina Krupy przy wsparciu szkolnej organizacji NSZZ Policjantów i objęty patronatem medialnym przez TVP Katowice i Polskie Radio Katowice.

Nasi uczestnicy z bliska przypatywali się tajnikom policyjnego szkolenia, a także innym atrakcyjnym pokazom.

Plan dnia był bardzo napięty, atrakcji co niemiara. Tuż po uroczystym apelu i tradycyjnym już wspólnym zdjęciu wszystkich uczestników na placu apelowym odbył się pokaz sprawności słuchaczy.

W ciągu całego dnia czynne były stoiska ze sprzętem wojskowym i policyjnym (we współpracy z Komendą Wojewódzką Policji w Katowicach), Grupy Beskidzkiej GOPR, Straży Granicznej, Służby Więziennej, Inspekcji Transportu Drogowego, Służby Celno-Skarbowej oraz Straży Leśnie.

Jak zwykle też, dużą popularnością cieszyły się konkursy strzeleckie, plastyczne i ruchu drogowego czy zawody sportowe, a także symulator dachowania udostępniony przez WORD w Katowicach. Licznie gromadziliśmy się także, by podziwiać pokazy policjantów z psami i patroli konnych, inscenizacje różnych rodzajów interwencji policyjnych.

Nie mogliśmy się oprzeć przejazdom radiowozem i wspólnym zdjęciem z policyjną maskotką – Sznupkiem, jak też na przyjrzenie się i samodzielne wykonanie pierwszej pomocy. Każdy mógł znaleźć chwilę wytchnienia przy policyjnej grochówce.

Po pełnym wrażeń dniu, wróciliśmy na nasze warsztaty, gdzie opowiadaliśmy o tym wspaniałym wydarzeniu.