XVIII Festiwal Piosenki i Twórczości Osób Niepełnosprawnych w Tychach

24.10.2018r w Teatrze Małym w Tychach trwały przesłuchania w ramach XVIII Festiwalu Piosenki i Twórczości Osób Niepełnosprawnych. W festiwalu udział wzięło ponad 200 uczestników, którzy przygotowali 19 występów. Festiwal uroczyście otworzył wiceprezydent Tychów Igor Śmietański.

Występy uczestników oceniało jury w składzie Grażyna Szafraniec, Andrzej Rauszer i Leszek Kubica.

Występy na scenie są przede wszystkim  niesamowitą formą terapii. To ogromna doza radości dla uczestników  Festiwalu. Grupa teatralna przedstawiła najnowszy spektakl pt: „Świtezianka”Amanda z Eweliną wykonały piosenkę z repertuaru Marty Gałuszewskiej „Nie mów mi nie”; zajęły II miejsce w tej kategorii.

W tym samym czasie w Pasażu Kultury Andromeda obradowało jury nad pracami plastycznymi, zgłoszonymi na konkurs.  Wystawa z pracami trwa od wtorku do 5 listopada. Tegoroczny temat brzmi „Ptaki duszy” i zgłoszono prawie 50 prac z różnych województw. Prace są wykonanie najróżniejszymi technikami od pasteli, przez linoryty aż po rzeźbę, a oceniali je jurorzy Lech Kowalczyk, Wojciech Łuka oraz Tomasz Wenklar.

Tomasz zajął I miejsce w tym konkursie, Rafał otrzymał wyróżnienie.