” Nie jesteś sam” – piknik intergracyjny

Było głośno, radośnie i czadowo. Jednym słowem działo się! A wszystko to podczas pikniku odbywającego się pod hasłem: „Nie jesteś sam” w ramach „Programu 100 na 100”.

Piknik odbywał w się ogrodzie rekreacyjnym należącym do WTZ Caritas w Zabrzu. Oprócz dobrej zabawy, miał na celu m.in. aktywizację oraz integrację osób niepełnosprawnych i seniorów. I mamy nadzieję, że w ocenie uczestników w pełni się to udało.

Na początku spotkania uczestnicy warsztatów zaprezentowali przez publicznością swoje talenty muzyczne i aktorskie.

Jednak to co najważniejsze, to wspólna rywalizacja w licznych konkursach, które w większości były utrzymane w konwencji „biedronkowej”. Mianowicie był m.in. konkurs plastyczny na rysunek biedronki, były puzzle z logo „Programu 100 na 100”. Była konkurencja w układaniu hasła marketingowego dotyczącego oczywiście Sklepów Biedronka, które brzmiały:

1. Nasza Biedronka przynosi dużo słonka
  2. Biedroneczki są w kropeczki wiec zajadaj ogóreczki
  3. Gdy do Biedronki wstępujesz od razu lepiej sie czujesz
  4. Biedroneczko leć do nieba przynieś nam kawałek chleba
  5. Idź do Biedronki tam kupisz dobre limonki
  6. Kto w Biedronce kupuje, kasy nie marnuje
  7. Kto w Biedronce kupuje, ten sie raduje
  8. Skocz do Biedronki tam można zjeść
  9. Biedronka lata po łące, przynosi wszystkim posiłki sycące.

Jednak najwięcej emocji dała wszystkim konkurencja sprawnościowa polegająca na układania na czas za pomocą wędki – kropek na dużej biedronce.

Podczas całości imprezy miała miejsce również wystawa i kiermasz prac osób niepełnosprawnych, która cieszyła dużym zainteresowaniem. Spotkanie zakończyło wspólne disco na „trawiastym parkiecie” ogrodu.

Przyjemnym akcentem był też występ solowy na trąbkę w wykonaniu młodego artysty Tadeusza Fengera – ucznia Państwowej Szkoły Muzycznej w Zabrzu. W repertuarze znalazły się m.in. utwory Jerzego Fryderyka Händel’a. Aplauz oraz bisy świadczyły, że się podobało.

Cieszymy się, że wspólna zabawa międzypokoleniowa wyzwoliła nie tylko wiele pozytywnych emocji, ale też uzmysłowiła wielu jej uczestnikom, że tak naprawdę „nikt nie jest sam”.