Niepełnosprawni na wystawie ,,Ja i Ty…’’

Uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Gliwickiej w Zabrzu, korzystając z pięknych uroków pogody, postanowili obejrzeć niezwykłą wystawę plenerową pt.: „JA i TY – W poszukiwaniu nowej solidarności”.

Wystawa znajduje się przed Domem Muzyki i Tańca w Zabrzu, na którą składa się 80 wielkoformatowych zdjęć wraz z ich opisem. Ekspozycji towarzyszy 20 plansz tekstowych, na których znajdujemy między innymi myśli tak wybitnych postaci jak: papież Franciszek, Dalajlama, Alfred Einstein, Ryszard Kapuściński, Janina Ochojska czy Piotr Młodożeniec.

Wystawa powstała, by inspirować widzów do podjęcia wspólnych działań na rzecz budowy bardziej altruistycznego i zrównoważonego społeczeństwa. Do czynnej, codziennej solidarności, do solidarności w działaniu.

Autorem zdjęć jest Olivier Föllmi – fotograf, humanista i niestrudzony podróżnik, alpinista, który przez dwadzieścia lat przemierzał nieznane doliny Himalajów, a przez następne dwie dekady fotografował mieszkańców wszystkich kontynentów naszej planety, dokumentując bogactwo odwiecznych tradycji ludzkości i poszukując mądrości zawartej w ustnych przekazach. Jest laureatem World Press Photo Contest oraz wielu innych prestiżowych nagród. Brytyjski dziennik „The Times” uznał go za jednego z piętnastu najwybitniejszych fotografów XXI wieku.

Honorowy patronat nad ekspozycją pełnią Konsulat Generalny Francji w Krakowie, Małgorzata Mańka-Szulik – Prezydent Zabrza oraz Polski Komitet ds. UNESCO.

Uczestnicy pełni wrażeń i refleksji, zadowoleni z wystawy powrócili do swoich codziennych zajęć.