Kiermasz Prac Bożonarodzeniowych

Setki osób zgromadziły się w sobotę,  2 grudnia, podczas biskupickiego jarmarku adwentowego w Dzielnicowym Ośrodku Kultury „Gwarek”. Jarmark to wspólna inicjatywa mieszkańców Biskupic oraz działających w dzielnicy szkół, parafii, instytucji i grup. Przed gośćmi jarmarku z własnym programem artystycznym wystąpiły dzieci. W domu kultury pojawił się też św. Mikołaj, który ku uciesze najmłodszych, przyniósł ze sobą worek słodyczy. Jarmark stał się także okazją do zakupu domowego ciasta oraz wykonanych ręcznie ozdób choinkowych wykonanych przez osoby niepełnosprawne z Warsztatów Terapii Zajęciowej Zabrze CARITAS.

W dniu 04.12.2017r. w  Multikinie w Zabrzu odbyły się VII Międzynarodowe Dni Osób Niepełnosprawnych i Wolontariatu. Zorganizowany był kiermasz ozdób świątecznych również braliśmy w nim udział, wystawa ozdób świątecznych, wykonanych przez Mieszkańców podczas zajęć terapeutycznych, cieszyła się dużym zainteresowaniem.

W westybulu Gmachu Sejmu Śląskiego odbyło się coroczne spotkanie zorganizowane przez Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego. Odwiedzający mogli znaleźć wszystko, co może wzbogacić zbliżający się okres Świąt Bożego Narodzenia. Na stoiskach oprócz tradycyjnych ozdób znalazły się także takie perełki jak figury wykonane z masy solnej, piernikowe budowle czy malowidła czy nawet świąteczny żurek.

Swoje wyroby zaprezentowali pracownicy zakładów aktywności zawodowej, uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej, uczniowie szkół specjalnych, mieszkańcy domów pomocy społecznej i środowiskowych domów samopomocy, członkowie stowarzyszeń, fundacji, spółdzielni socjalnych oraz pacjenci szpitali, dla których organem założycielskim jest Samorząd Województwa Śląskiego.

„Wydarzenia takie jak te pozwalają nam zdecydowanie wcześniej poczuć świąteczną atmosferę, a przy okazji dają możliwość wspomagania tych, którzy tej pomocy potrzebują na co dzień. Z całą pewnością dla osób niepełnosprawnych dzisiejsze spotkanie było niezmiernie ważne, albowiem stanowiło okazję do wspólnej integracji. Dzięki takim chwilą mogą poczuć się potrzebni i docenieni za swoją pracę” – mówią organizatorzy przedsięwzięcia.

Gościliśmy również w Urzędzie Gminy Rudziniec